Z/W met kleuraccent

Je kent het wel, van die gave zwart-wit foto’s waarin een element in kleur te zien is. Je wordt als kijker direct naar het onderwerp getrokken en het kan indrukwekkende effecten geven.
Je kunt een foto een mooi effect geven door alles op de foto zwart-wit te maken, op één voorwerp na; die blijft gewoon in kleur. Maar …… hoe doe je dat ?

Zoals in meeste Adobe programma’s  zijn er natuurlijk meerdere manieren om een effect te bereiken. Ik laat je zien hoe je non-destructief een zwart-wit foto een kleuraccent kan geven. Wat is non-destructief? Non-destructief wil zeggen dat de wijzigingen niet definitief zijn en dat je altijd weer op de oude originele foto kunt terugvallen.

Open een foto in Photoshop.
Dupliceer deze laag.
Ga naar Kleurtoon/Verzadiging : Afbeelding > Aanpassingen (of: Cmd/Ctrl + U).
Sleep de schuifregelaar onder Verzadiging helemaal naar links (-100).

De foto wordt nu zwart-wit. Je zou het gumgereedschap kunnen gebruiken om de delen van het zwart-wit foto weg te gummen waardoor de achtergrondfoto (dus met kleur) weer zichtbaar wordt. Maar dit is moeilijk te herstellen als je een foutje hebt gemaakt. Pixels worden ook verwijderd. Zo’n manier van werken noemen wij destructief. Bij Opatel werken we non-destructief en dat doen we zo.

Met de gedupliceerde laag actief maak je een Laagmasker door te klikken op het Masker icoon onder in het Lagenpalet (zie onderstaand voorbeeld; met rood omcirkeld). Wanneer je op het Masker icoon hebt geklikt, verschijnt er naast je gedupliceerde laag een witte maskerlaag. Zorg ervoor dat deze geselecteerd is.

Zet de Voorgrondkleur van je document op zwart en de Achtergrondkleur op wit. Selecteer het Penseelgereedschap (B) uit het Gereedschapspalet en met de maskerlaag geselecteerd in het lagenpalet, teken je in het masker. Zo verschijnt er weer kleur op de plekken waar je tekent. Het principe is het zelfde als gummen maar op deze manier is het makkelijk te herstellen en nauwkeuriger te werken.