Wat is focus stacking

Focus stacking is een multishot techniek waarbij we meerdere opnamen combineren om een meer scherpte diepte te halen. In principe berust op het stapelen van opnamen met verschillende scherpstel-afstanden en overlappende scherpte diepte. Voor maximaal resultaat moeten we bij de opnamen al enige maatregelen nemen om bij dit Focus stacking mogelijk te maken. Bij deze techniek geldt dat het beste resultaat wordt verkregen door toepassing van een statief. Bij focus stacking is het aan te bevelen om de opnamen zoveel mogelijk dezelfde belichting te geven des te eenvoudiger is het voor de bewerkingssoftware.
Dus fotograferen op M anders A, zodat je het diafragma gelijk blijft houden.
Spiegel voor opklap en een draad ontspanner zijn altijd aan te bevelen, zeker bij macro omdat iedere extra kans op beweging direct zichtbaar is in het resultaat.

Het scherpstellen voor de verschillende opnamen is juist dat wat bij Focus stacking afwijkt van de andere multi shot technieken. Omdat we scherpte diepte willen stapelen moeten we dus een aantal opnamen maken met variabele voorwerp afstand en wel zodanig dat de scherpte dieptes overlappen.

Het stapelen kan zowel in sommige post processing programma’s als in speciaal daarvoor ontwikkelde software. Enkele van de bekendste programma’s zijn :
Heliconsoft
Een van de bekendste programma’s , wel prijzig . Inclusief aansturing van de scherpstelling
Combine ZP
Een gratis programma, vrij uitgebreid maar soms instabiel. Let op er zijn ook oudere versies maar dan kun je het resultaat alleen opslaan als JPEG. Resultaat (soms) zeer goed wel beperkte documentatie en ondersteuning (Windows)
Zerenestacker
Redelijk betaalbaar, zeer goed programma met goede documentatie en ondersteuning.
Eenvoudige bediening (Mac/Windows/Linux)
Picolay
Gratis programma met eenvoudige documentatie (Windows, 32 bit) wordt wel onderhouden, wat ingewikkelde bediening.

Wil je meer weten over focus stacking, dan vind je hier meer achtergrond informatie.